D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

June 28, 2013

Tutorial: Renew insurans secara online


Hoi dah banyak tahun guna kereta ni, dari 2009 kot.
Renew semua harapkan org Bank Islam je.
Pastu tahun ni rasa mcm meningkat dewasa. ceh! 
So rasa nak buat sendiri. So berdebar-debar buat.
Dah la 3 hari sebelum roadtax mati. 
Tunggu bonos punye pasai. huhu

So ok la gaji n bonos bergerak seiringan ke dlm akaun pd tghari rabu.
so terketar2 la buat renewal insuransnya.
dgn taku kena tipu la takut lambat sampai la hape huhu
padehal nak buat transaksi kat jabatan kerajaan, pon takut tipu. ceh!
 tapi alhamdulillah, selesai jugak...

so ok la hari esoknye tu gumbira dah dapat roadtax adhoc punya.
Org MyEg siap dtg opis hantar.
Check thumb print bagai dgn mesin dia
kagum kan kan haha dah la laju berdesup!

Post gambag kat IG linked to FB janji nak post tutorial





Ok here we go :)
Tutorial utk renew insurans dulu keyh..
Okeh mumule g kat website MotorTakaful
untuk memudahkan korang, saya tolong kasik link terus.
boleh klik kat gambar bawah ni untuk link ke web tersebut ye :)


Pastu scroll je bawah nanti sampai nampak Check your NCD Now tu.
Tu mcm nak cek la korang layak dapat rebat ke tak
kalau korang tak pernah clain insurans mcm saya ni hehe ade la rebat yg increase tetiap thn
setel key in nombor plet, nombor ic & company insurans yg cover kereta korg tahun tu, tekan CONFIRM NCD
So nanti dia akan tolong korg cek layak ke tak dpt NCD


**rebat saya tahun ni Alhamdulillah dekat 40% yawww. nanti takaful kasik check, bkn tolak terus dari insurans ini tau*

dek kerana saya dah renew sebelum buat tutorial ni, so tak dapat la cek situ dah hehe 
tahun dpn plok kita cuba
tapi korg sure boleh cek NCD korg
 ace terai...

lps tu dapat ke tak NCD tu tetap kena renew insurans kan hehe
so korang akan proceed ke satu borang
borang ni kena isi based on sijil insurang terkini yg korg ada tu
so waktu isi jgn lupa buh sijil kat sebelah n korg isi dgn betul segala maklumat
then buat payment la. jgn lupa turn on pop up tau!

saya buat thru mebengtuyu
alhamdulillah, selesai dgn selamat...

Ala jgn la kata korg tatau acane nak buat transaksi 
katenye selalu buat beli belah online...
tapi kalo ade juge yg tatau n request nanti saye buat tutorial lain ah huhu

so setel part bayaran insurans
sekelipan mata je dia hantar emel resit siap dgn sijil takaful
tadaaaaaa


murah kan insurans saya?
ye la kete dah banyak tahun kot hehe
lagipon dapat potongan 10% sebab buat thru online banking hehehe



So setel...
Tapi jgn lupa check SPAM folder kalau kot2 tunggu2 tak jumpa emel dari sykt insurans yg korg pilih tu.
korg bleh print kalo nak atau tunggu je dalam 2 minggu dorg akan hantar sijil tu kat rumah
mudah lagi memudahkan, bukan?

Ok nanti kita cite cane nak renew roadtax plok keyh.
Babai...
nak p tampal roadtax kat cermin kete dgn girang hati plok hehe

1 precious comments:

LoVeNLiFe said...

Salam kenal..jom kita follow memfollow..
Tips yang menarik untuk dikongsi..
saya tak pernah pun cuba nak renew insurans nie..tau pakai jer...he3x..suh mr hubby buat jer..
Tp nak kene tau jugakkan..
tq 4 the tips....