D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

September 19, 2009

Dila & duit..


Malam ni, ketika sebok isi duit raya mak ke dlm sampul, tiba2 terlintas perkara ni dalam fikiran saya. Apa dia?

Hmm sy rasa apa yg sy kecapi tika dan saat ini totally adalah hasil didikan sempurna mak dan ayah saya. Bayangkan... (Sambil letak jari kat dagu n mata pandang ke syiling ye) bayangkan kenapa dalam 6 orang anak2 mereka, sy je yg suka math?! Atau lebih tepat lagi seperti kata kawan baik sy, ''tak ada perempuan gila lain dlm dunia ni yg suka nak blajar stat mcm kita!'' Kenapa?

Sejak kecil lagi (baru hari ini sy sedar hakikat ini) saya akan jadi 'insan terpilih' oleh mak atau ayah untuk lakukan perkara2 seperti berikut;

1. Kira duit dalam tabung syiling ayah (sebenarnya sebiji mangkuk yg terbuka luas yg membolehkan sy amek seposen dua utk beli eskrem).
2. Kira jumlah bil2 rumah yg perlu dibayar pd tiap2 bulan (itu adalah rumit utk dikira oleh kanak2 wp menggunakan mesin kira/sempua oke!)
3. Cabut janggut ayah @ uban mak dgn upah 5sen/seposen sehelai.
4. Kira tahi lalat dibelakang badan ayah (tiada objektif utk xtvt ini dan selalunya kalau diulang kira 10x, sy akan dpt 10 jumlah yg berbeza).
5. Kira bilangan tetamu yg dtg dan sediakan cawan mengikut jumlah tersebut.
6. Kira jumlah anak2 saudara mak n ayah (para sepupu ku semuanya) utk diberi hadiah/duit ry..
7. Masukkan duit ke dlm sampul raya (jumlah dibezakan dgn jenis/warna sampul).
8. Baca n0mbor plat kereta2 dijalanan dgn kuat dan lancar.
9. Salin n0 tepon kawan2 mak n ayah.
10. Macam2 lagi la yg berkait dgn n0mbor3 ni huhuhu

Dah tu cemane sy tak end up dgn menjadi tenaga pengajar subjek pening ini?! Ha, jawab jgn tak jwb! Tp ape2 pun, sy seronok melakukan semua perkara2 tu, sampai hari ini. Lebih ser0n0k kalau lakukan utk mak n ayah. Sy rs dihargai dan disayangi, sama mcm waktu kecil2 dulu.. Ser0n0k sgt2!

Mak, ayah, I LOVE YOU!

2 precious comments:

Anonymous said...

pempuan giler! hahahhaha -i M a-

LaLaLOLa said...

same la ko pon pompuan gile!
ko, aku, aan, meme, aimi, nurul... sume pompuan gile huhu
tp nurul, aimi n meme lagi giler r wat master course ni hihi
nurul paling giler sal master stat kat um hahaha da grad lak tu. gile kentang! hahaha