D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

July 15, 2011

An unexpected expecting :)

Hah! Bagitu tajuk ceritanya ya kawan-kawan... Ada keterujaan di sana sini? Wah!


Ish, tak tahu camana nak mula cerita... Tapi macam teruja nak cerita hehehehe



Oklah, oklah... Back in 26 April 2011 hari tu kan saya buat disectomy kat spinal saya sebab slipped disc L3/4, L4/5 & L5/S1 yang tetibe tau sakit pastu tetibe kena urgent surgery tu kan... Ala buat taktau pulak! Ye la, ye la nanti saya sambung la entry episod I Can Get Thru' This tu haishhhh berkira tau! Ececeh tetibe hehe... Lepas-lepas discharge tu saya ade la 2x appoinment dengan Orthopedic Consultant yang go thru kes saya kat Damansara Specialist Hospital tu. Tapi Dr. Abdul Malik Bin Mohammed Hussain tu cakap it's still too early to predict anything. Ye la kan, kes saya macam dah la kau sakit tetibe takde jatuh ke hape ke kan (doktor assume saya dah sakit 10++ tahun tapi saya x tahu sebab most of the time saya boleh bear sakit tu walaupon sakit gila!) pastu tau-tau je trus dah banyak-banyak disc kau lari sampai tiga terus pastu kena urgent surgery bagai kan... Worst was lepas surgery saya menangis SEBELUM sedar means sebelum bius habis... Ala, tanak ah cite sini... Nanti-nanti eh hehe


So sebulan lepas surgery saya bertemu jodoh (ececeh bertemu jodoh kate ko...) dengan UA hehehe... Bertemu dah lama dah cuma jodohnye ade sampai pada 28/5/2011 hari tu dan sahlah bergelar isteri kepada lelaki yang dicintai sejak kanak-kanak lagi itu hehe... Oleh sebab kes saya agak teruk so before the surgery doktor dah pesan, dah kawen nanti takleh ada baby lagi for 2 to 3 years. Ok, baiklah! Hahaha willing giler sebab memikirkan badan nak pakai lama, weh! Bincang dengan UA bagai dia siap plan itu ini lagi nak hanimun bertahun2 sebab yelah, baby boleh buat, tapi kalau maknye kiok, camane nak buat baby kan hahahha so for the time being kesihatan saya adalah yang TERPENTING dan TERUTAMA!


Dipendekkan cerita, 8/7/2011 hari tu saya kena buat x-ray untuk dokumen insurans bagai. Terus cuak! Abis cane kalau tetibe mengandung?! Hah, bajet tak hengat waktu tu hahaha. Lps dpt call je appoinment tu trus g Guardian beli pregnancy test kit. Malu weyh nak membelinya sebab saya rasa cam budak-budak je skali kau beli benda tu hahahhaa... Test pastu ade 1 line je... So negatif. Fuh, lega! Pastu pagi sebelum x-ray tu saya test sekali lagi. Kali ni paksa UA beli. Cashier Watson tu siap wish "Selamat berjaya, encik!" kat UA pasal sungguh-sungguh g beli dua kotak hahaha. Apabila cuma timbul 1 line saje maka saya pon dengan seronok sekali kompiden level tinggi buat la xray tu... Cerita penuh di entry ini.

Pastu semalam! Ye, semalam! Bangun je pagi rasa cam nak buat test tu. Gatal, ok! PAstu buat sekali hambek kau timbul 2 lines! Sumpah terus menangis! Terus la saya selongkar tong sampah carik test kit yg sebelum tu. Hamagadddd! Ade dua lones sebenarnya tapi tak clear yg satu tu. Ok, terus nangis sambil gosok gigi sambil mandi syampu bagai pastu kejut UA... "B.... positif..." pastu cium almari. Motip cium almari? Blur! Sumpah blur! UA mula-mula tak faham pastu trus bangun (rekod 1st time laki aku senang di kejut bangun pagi) pastu tanya saya, "abis camana?" saya angkat bahu pastu tunjuk kat toilet. "Yang hari tu pon ade dua line la tapi kite tak pasan... kite xray hari tu kan..." UA pon bangun g tengok kat toilet pastu blur-blur g mandi. Saya siap-siap nak g keje sambil nangis2 tak benti. Was like risau gile huhuhuhu tapi saya x tau saya risau pasal apa yang lebih sebab kerisauan saya ada beberapa:
(1) kan doktor kata TAK BOLEH LAGI... so kalau peknen kalau dia suruh buang camane?
(2) kalau doktor bagi keep, baby akan efek tak kalau saya buat treatment ke makan panadol ke kan... nasib baik la saya tak kena amek morfin segala bagai ubat tahan sakit tu huhuu
(3) baru minggu sebelumnya x-ray... habis camane dia dah kena xinar EX tu? Kesiannya anak mommy!

Nak g keje tu, salam dgn UA saya buat-buat tak nangis. PAstu UA peluk saya usap-usap belakang... Saya sambung nangis. Otw office saya BBM UA, "B teman sayang g klinik ye?"
Laju je UA reply, "Lunch hour ni boleh? Nak g klinik mana?" "Klinik kat opis boleh? Kita nak doktor pompuan." "ok!" Huhu bukti dua suami-isteri yang pasrah dan cuak... Tulah kau! HAhahaha tapi kami pasti ni semua rezeki tuhan ni... So tengah hari tu UA datang opis (sekali lagi pecah rekod jumpa opis isteri dengan mudah heheheh syabas! B pecah 2 rekod dalam sehari... hahaha) and kitorang pegi Klinik Razana. Cite-cite kat doktor bagai pastu doktor buat scan... Thanks kat Kak Jemah Viruspadu atas nasihat-nasihat anda sepanjang kita berDM di twitter semalam. Semoga tuhan mengurniakan nisa & anoi adik yang merupakan seorang hero pulak nanti heheh

"It's confirm that you are pregnant!" sambil tunjuk2 benda bulat-bulat kat monitor tu huhu
Waktu tu saya blur sangat... Was like, apa aku nak buat ni??? Pastu doktor buat ujian lain dan sahkan sel baru dalam badanku ini tidak terjejas dek sinar x tempoh hari, alhamdulillah... Paling penting dia kata, "your uterus is strong enough to carry it, insyaAllah..." Lepas tu doktor keluar dan saya dengar dia cakap kat UA, "She's pregnant for about 5 weeks, baru sangat untuk saya cakap ape-ape tapi pada saya there shouldn't be any problem to keep the baby sebab dia DAH lakukan operation tu." Leganya dengar dua berita tu...
(1) Si dia tak terjejas dek x-ray tu (insyaAllah...)
(2) We can keep the baby! (insyaAllah too...)

Tapi apa-apa pon I really have to get back to my specialist doctor untuk tahu my condition n further actions. So here, i would love to pronounce that UA and me will have our Asrizo Junior early next year, insyaAllah... Kawan-kawan doakan kami diberikan yang terbaik ye. If to keep the baby is the best, biarlah dia terus berada dengan kami sehingga selamat lahir dan membesar bagai juara. Tapi jika itu bukan yang terbaik buat masa ni... Well, tulah sebab saya mohon kalian doakan yang terbaik untuk kami... bertiga! InsyaAllah... Thank you Allah!

P/S: Berani membelog sebab UA dah buat statement tersurat kat fb. Sekian...

3 precious comments:

Dahlia Khalid said...

take care..

yaminseri~ said...

tahniah dila.. take care... jgn bt keje berat2 ye...

LalaLOLa said...

thanks along & seri
pls do pray 4 us :)