D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

February 2, 2012

Tlg doakan anak dara saya pula, ya! (Update utk kwn2 yg tny)

Assalamualaikum peeps :) Harap semuanya dibawah rahmat dan kekuasaan Allah yang Maha Agung, Maha Pengasih, Maha Pengampun :)

Waktu entry ini saya tulis, saya sedang berbaring2 dalam posisi paling selesa utk mengurangkan sakit pinggang & sakit perut sementara menanti azan Subuh berkumandang. Tapi di mana? Di ward 1016, Pantai Hospital Cheras. Ini Subuh yang kedua saya di sini.

Al-kisah Rabu minggu lepas (25/1/12) saya rasa seperti period. Remember I'm a pregger? Yes, and was exactly 33W by dat day. Tp yg keluar of cause la bukan plerilod, it's my amniotic fluid atau org panggil ketuban/mentuban (lantak la ape pon). It wet my pant! Yes! Tapi saya mcm, "Errr tak mungkin!" Sbb babyZ waa actively bersilat like ayah like aways. So saya x buat pape.

Later next Subuh (Khamis 26/1/12) ada sikit lagi cam setitis dua tapi sy g keje gak. Dlm kol 10 camtu sy chatting dhn UA bgtau camtu. Dia pun pelik then surol g klinik bult I refused. BabyZ masih super active. Then dia suro call my gynea. I said OK tp x call pun. Then xde dah pape berlaku sampai la Monday (30/1/12) leaking lagi like setitis dua and babyZ was langsung x gerak. Nal g klinik dah mlm. Kat rumah xde doc yg boleh dipercayai (since kes herniated disc tu) + xde female doctor so I tunjuk to UA and he suruh berehat. So what do u think me is doing, darling? Mmg sah2 la sy terbaring kesakitan perut sejak lps maghrib tu huhu

Then mlm nak tido UA tny how's baby? I said stil x gerak and she never tido earier than mommy. We olwes slept together n woke up tghtr too. Then I cried I sad I risau to d max. As olwez UA would "shuuu shuuu shuuu" me and pat my shoudler & hug me like pujuk lil girl. Then we tido.

Esok subuh I bgn n cried again. UA as owez won't do anything if wife's crying. He scared we might end up crying berjemaah instead of Subuh berjemaah. Later @ office I chat him again telling him dat I'm scared and wanna see my panel doc. Tp dia kata tunggu la ptg jap lg je nk appoinment w/ our gynea. So cam biasa we went to Pantai Hospital Ampang together w/ love. #tetibe

Then mcm biasa lunch n Zuhur (waktu tu baru babyZ gerak sikit 4 d 1st time in 14H) then amek turn, I sokmo la nk yg 1st. Then cite2 doc said "confirm!" And I was like "What happened to my anak dara???" Then checked heart beat n etc, Alhamdulillah she's all ok siap buat tutup2 muka malu2 kat mommy n ayah pastu flying kiss us bagai (dats y we xnak buat scan 3D sbb 2D pon dah enuf can see her lovely face and actions). Tapi even if babyZ ok but her sac has broke and I have to be admitted! #mommyiscrying

So dat date I was just 34W, babyZ was still prem. Sac was burst, water leaking (but alhamdulillah my water is sooooo banyak dats y perut super buncit, and dat was still enuf for babyZ and she won't lemas sbb air kurang) cuma to be observed kalau2 dah infection sbb bendasing blh masuk dpd lubang sac tu. I was like nak nangis!

Then kat PAMC xde lak paed yg nak amek prem baby, sol we kena tolak to PCMC ni sbb d 1 n only doc yg sanggup handle below 35W prem ade kat sini. So we went thru a few tests and balik. Dat nite, UA, ayah n ayong teman me admitted. So susah hati bermula. Cuma alhamdulillah her heartbeat was very nolrmal cuma she's still inactive tp masih over 10 movements per day so nothing much to worry!

Dlm 11 am our gynea came n discuss d situation n bg result 1st test. Alhamdulillah si anall dara masih not infected, safe in here! Cuma we still have to lahirkan dia dlm ms terdekat sbb takukan infection tu. So d gynea discussed abt d cost. She's over concerned since we x guna GL. Mine dah habis utk discectomy last April so mmg dah xleh guna until next April. UA lak Bdn Berkanun ke ape so GL utk guna kat gomen je. Our baby for sure akan go tol NICU with some higher amount which mommy and ayah x terpk. We bkn x get ready tp manalah we tau terawal 2bln kan. If g 2 bln insyaAllah la boleh cukup kan 10K+ tu tapi ni in 1W mana nak cekau? So double ssh hati. #mommyiscrying

Then come another midwife bgtau say if baby have to stay longer and the cost gtg unbearabe to us, we can transfer her to any GH yg ada NICU kosong. Then I terus dlm hati kata, "what? With Lthe wires and all d machines (ok, imaginasi mommy kan super duper berkuasa kuda) nak tolak2 anak aku ke sana sini? Tak payah!"

Then came an idea "how if we asked our gynea yg baik hati itu to transfer ME tol HUKM and I'LL undergo aLL d prosedure there?" So we je yg akn ssh earier and not baby + boleh guna GL UA x kira a bape lama kena stay + penjagaan sama gak dgn PCMC/PAMC sbb baby will be staying in NICU n prem. So hari ni wiLl discuss to my gynea n hopefuy she'Ll understand like always.

Owh belum cita. Setakat semalam, gynea kata if test result is +ve (baby already infected) so paling lewat she'll dilahirkan ikut tingkap tomorrow (Friday 3/2/12) and if not, akan tunggu berat naik sikit lg (2.2kg estimated) so dat can be handled easily kat luar ni nnt so tunggu abt 1W Lg (35W) then baru operate.

So apa2 pun now, mommy must bersabar utk tunggu doc sampai dtg n bgtaul final test result n their decision n we discuss abt d transfer n all. Now mommy feel a bit relief. Cuma debar menanti kehadiran gynea tghr nnt. Harap test sume -ve n baby ok n she can transfer us to HUKM.

Duit mommy n ayah boleh cari utk kamu, syg... Tapi mommy xnak kamu suffer bertambah2 sebaik kamu celik lihat dunia ni. Mommy mintak maaf sebab x jg kamu dgn bagus2 sejak kamu dlm perut mommy ni. Ampunkan mommy, syg! #mommyiscrying
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

1 precious comments:

kudozu said...

sniff!