D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

July 12, 2012

bicara mak-mak: sayangkan reader tinggal-tinggalkan...

Cea.. Gaya tu mcm ramai readers and followers lah sangattt huhuhu... Lama kan tak menulis... Lama jugak kepuasan peribadi tak tertunai ececeh... Ye la saya kan menulis untuk kepuasan peribadi... Maklum la dah jadi mak-mak ni masa untuk diri sendiri pon dah tolak-tolak bg anak... Kau lah segala-galanya kate ko!

Jisim Zihni Aflah Binti Izhar dah seberat sekampit kecil beras dan panjangnye dah 3 jengkal ayah... Haaaa klasik tak cara mommy mengira? Hehe comel jer! Ok sila jangan kutuk saya puji diri sendiri :) Alhamdulillah, dah dua bulan seminggu saya masuk kerja... Maknanya dah dua bulan jugak la baby Z saya ditinggalkan di taska selama 11 jam oh my baddd! Pagi kami keluar jam 630 a.m., sampai sekolah dalam 15 mins kemudian maksudnya dia dgn cikgu start 645 a.m. dan saya balik keje sampai skolah dia dalam 545 p.m. haaaaaa kau tak ke 11 jam tu??? Kesian baby mommy! Takpe la nanti besar sikit mommy bawak kat taska nearer office, k! Tapi taksa sekarang dah sangat3 bagus dah huhuhu acane? Kita pk lagi 2-3 tahun! Hehe

Jadual harian adelah tak berapa nak padat jika dan hanya jika baby Z berpeel baik-baik sahaja lepas balik rumah... kalau tantrums, alamatnye mommy and ayah diner kol 11 malam lah... Nasib la weeksday ada atok jadi kawan dia, so boleh la mommy curi-curi memasak mengemas... Nak harap UA? Hurmmm jaga anak, memang superb! Kerja2 kewanitaan mak-mak ni... kasik la 2 bintang hehe

Pagi-pagi before g school, UA akan salinkan diapers n baju baby Z. Malam2 (atau kat rumah) kitorg pakaikan baby Z cloth diapers (CD) sebab nak save the planet cewah! So nak g school kena la tukar pakai disposable diapers. So far alhamdulillah kulit cik adik tu sempoi boleh belasah ape brand pon diapers hehe. Waktu baby2 dulu kitorg pakaikan mamipoko tapi dek kerana mommy kedekut nak save bajet (padehal anak dah la baru sorang, pakai lampin lak tu...) so beli je WeeWee Drypers hohoho murah saje je dan tahan lama juge! So dek kerana berCDing maka sebulan ade la sekali beli dispose diapers tu 1 pack beso utk sekolah, satu pek medium utk pagi2 nak g skolah... Menjimatkan!

Bab susu pulak, sedih sikit huhuhu
Saya berjaya exclusively breastfeed baby Z selama 3 bulan je... Masuk bulan kedua bekerja, production susu merudum sehingga semua stok EBM kat rumah habis! So nak tak nak, terpaksa campur dgn FM sambil-sambil saya berusaha pump jugak2 sebab xnak bagi dia minum susu tepung sahaja. Kronologinya sedih sekali maka lain kali kita cerita. But again, Alhamdulillah anak dara mommy ni sempoiii... Ape susu pon sesuai sebab kulit masih elok... Cuma masalh negaranya bila taknak minum susu selain susu mommy huhuhu

Minggu pertama bagi fm, sanggup berlapar kat sekolah sebab taknak fm, nak susu mommy jugak! Dari susu murah sampai susu mahal dia boooolayan! Tapi sekarang dah layan la Dupro susu seploh hengget setin tu 3-4oz kat sekolah. Susu mahal S-26 Gold sampai ke sudah dia tak pandang! Bagus lah anak memahami maksud inflasi haha... Tapi kat sekolah saje ye! Kat rumah, botol pon dia x pandang walaupun susu mommy haha bijak mengempeng! Cuma Allah maha pengasih penyayang, Dia bagi jugak la sehari 5-6oz susu perahan saya untuk dihantar ke taska so takdelah 15oz tu semua dia minum fm je kan... Ok dah taknak ckp psl susu sebab kesian kat anak itu...

Well hei, saya kena cari semula la momentum untuk menulis. #kbai!

0 precious comments: