D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

September 18, 2012

[ZA 6 bulan] Happy 200 days birthday, sayang!

Selamat ulang tahun kelahiran yang ke-200 hari, sayang!

 

200 hari-hari indah, sangat indah, terlalu indah, bersamamu...

200 hari lalu, mommy sengeh-sengeh gelak-gelak tutup risau dalam hati, tak mahu ayah tumpang risau sekali walaupun hati isteri ni tahu ayah risau nak tunggu mommy dilapah kali kedua dalam OT.
Mungkin kali ini lebih risau lagi, sebab mommy dah berstatus isteri ayah, hak mutlak ayah, dan mommy di dalam OT bersama baby ayah yang ayah tak sabar-sabar tunggu kelahirannya...
Tak macam dulu, kali pertama mommy dilapah kulit dan dagingnya, dikikis dan ditebuk temulangnya, kami masih berdiri dengan ikatan pertunangan, cuma debarnya kerana waktu itu hanya tinggal kurang lebih sebulan untuk diijabkabulkan.
Saya dijadualkan untuk Cesarian pada hari Jumaat, 2/3/2012 (kandungan berusia 39 weeks & 2 days) oleh pakar O&G MHKL setelah melalui beberapa minggu yang mendebarkan dan penuh berjaga-jaga selepas berkali-kali kuar masuk spital leaking pada minggu ke-34, sac baby ZA bocor. 
Ok boleh trace back entry tersebut later :)
Then amek cuti early seminggu, siap g meneben kat Jusco dgn adik UA bagai heheheh dasarrr!
Sekali on the way balik from Jusco AU tu tetibe hospital call asking if it's ok with us if doctor bring forward the session to Thusday 1/3/2012.
Me? So lah ok since dah tak sabar sgt menanggung sakit belakang area discectomy tu nak jumpa si anak baby :) Pihak MHKL suruh discuss dulu dgn UA tapi masalahnye call asyik la x jawab etc...
Finally can reached UA and dia pun setuju, so on Rabu 29/2/2012 yang target nak anak lahir tahun lompat konon2 dah cukup 39 minggu tu saya menyerah diri ke MHKL huhu
Malam tu, nothing changed... Menikmati gerakan-gerakan terakhir baby ZA dalam mommy's tummy... 
Oh, now i miss the movement very badly!

Esok, c-sect was schedule as 4th patient, estimation @ 10++ a.m.
Sekali kau kol 8++ nurse dah dtg bawak baju suruh tukar baju n suruh bgtau husband yg dah nak masuk OT bila-bila dari sekarang masa tu la...
Terus call UA which I am certain dat dia mmg xkan jawabnye sbb fon tu problemo...
Mujurlah sebenarnya waktu tu UA tgh cari parking.. Terus dia naik ward
Oh ye malam sebelum tu adelah sesi checking... Ok sensored tapi should share here that if korang dah tau nak kena c-sect tu... senang cite kalo dah tau nak beranak tu, silalah clear off semua padang ragut yang ade kat bawah tu where mine, always keep clean & clear hohoho sebab nanti dorg akan check! huhu in my case the nurse yg check tu siap jerit lagi kat matron dia "Akak, patient ni bersih la... clean and clear!" TWO THUMBS UP for me haha

Later bila UA sampai je nurse pon dah siap-siap bawak gas untuk saya.
Saya kan takleh touch on spine, xleh epidural what-so-ever tu, only can go for GA so before masuk tu kena amek gas untuk clear up peparu (i dont really know the exact definition/use of having dat gasses actually)
Lepastu kena minum air garam which is not so garam sampai nurse tu pelik apesal sy minum rilek je haha
terlebih hormon eksaited waktu tu!

Then almost 9 we (me & baby ZA in the womb) disorong masuk ke OT
All the doctors and nurses in charge on that fine Thursday morning were women, alhamdulillah...
Masuk je OT, tetibe saya menggeletar kesejukan yang teramat... Kenangan yang lama masuk OT untuk discect pun menjelma~~~
The first and only male doctor I found there whom dah lupa namanya tanya either during d pregnancy i can still walking or not. Yes, I can! Then there should be no problemo at all, insyaAllah...
Then i was disorong masuk ke OT to start the prosedure :) masih jelas diruangan mata situasi waktu tu dalam bilik yang putih bersih tu, memang sejak disorong atas stretcher to OT tu lagi dah feeling-feeling berlakon filem u'ols! Hehehe
Then doktor bius yang cantik pepaleh weh tu asked keizinan me untuk start the prosedure.
But the gasses dont have immediate effect twards me hohohoi kebalnye kau! 
Then doktor tu kata she would inject some liquid and soon after rasa something flowing thru veins dekat my lengan, i dah x sedar pape...

Tetibe je rasa cam sakit gile macam kena lapah hidup-hidup and i was crying and beristifar...
I saw 3 nurses disekeliling me and again, macam waktu discect dulu, saya tanya soalan bodoh ni "dah siap ke nurse?"
Hahaha scary okeh kalau dorg jawab belum, apesal kau bangun cepat sangat?! hahah matik la!
Sumpah sakit dia mmg tak tertanggung where I was like nak meraung2 sambil mengucap tak berhenti kat pembaringan tu...
Nurse yg 3 org tu dok menyabarkan...
In fact, memang my anest dah bg warning awal-awal that GA ni tak semudah epidural atau org yg half body bius...
Yg tu 5-6 hours baru rasa sakit... tapi as me was in special mengada-ngada case takleh usik spine apetah lg nak cucuk2 tebuk2 kan, so tanggung la sakit perit pedih putus nyawa sebaik celik mata tu huhuhu
Sambil tu sempat gak carik2 and tanya where's my baby?
Nurse tu cakap she's a cute little girl, dah siap mandi n etc cuma tunggu saya sedar je nak hantar ke ward semula... and i was relief but still painfull!
Then again doktor bius tu datang masukkan morphine in my line... but still, tak membantu pon huhu
Kemudian di sorong keluar...

Morphine tu was on me, maksudnye if sakit then press the button, if xmo atau x sakit then xyah la press
was deadly painfull sampaikan berkali-kali press button hahaha gle extreme saye ni painkiller x lut dah 2x surgery dah camni hoho
i was disorong keluar at 11.59 a.m. memang ingat sangat-sangat sebab me myself yang pandang jam kat dinding tu... and i was officially a mommy! But where's my baby?!
Paksa-paksa UA g nengok baby but he refuse sebab dia cakap nurses tgh uruskan baby instead, i was strictly tak dibenarkan bergerak! 
I have no idea why sebab most of mommies yang go thru c-sect tu nampak cam berjalan-jalan je but why me? why? why? why?
then UA ckp due to the spine kot... ok, fine!
They bring baby ZA to me tapi i x dpt tgk wajah baby lagi huhu
Saiko gile suruh UA kira semua jari tangan jari kaki tapi UA malas layan pomps gel so he say cukup... semua cukup... hahaha
Pastu baby ZA was diambik dihantar diambik dihantar mcm main sorong papan tarik papan buah keranji atas perahu lak dgn kitorg huhu
And later mak came @ 4+ p.m. surely la nak tengok cucu sulong kan.. unluckily tah mane baby ZA waktu tu huhu
Then a matron passed by the bed so terus la saya tanya where's my baby, i tengok sekali je since i keluar OT tadi...
Matron terus mintak baby ZA suruh taruk kat I and we are ready to go to 1st class ward sebab time tu 1st class penuh, kitorg attached kat 2nd dulu... 
Nanti nak blog lah pasal ward kelas 3, 2, 1 ni... beza, memang berbeza where somehow saya rasa mcm tak patut je diwujudkan kasta2 camni huhu

Eh dah penat la cite... nanti la sambung kisah spital ni later ek ek ek 
Daaa~~~


Sayang mommy yang saaaayang sangat kat pacifier dia :0

3 precious comments:

Liza Razak said...

happy 200th day baby ZA :) semoga menjadi anak yang solehah

LaLaLOLa said...

thanks aunty! promise to be good to mommy and ayah :)

Cik Lesung said...

Happy 200th Day to Zihni Aflah~~~