D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

October 16, 2012

[Resipi] Untuk si halus yg kuat makan...

Assalamualaikum...
Quick post, since ZA dah boleh consume semi-solid food and she was all like saaaaaaaaaaaaaangat suka makan so hari ni nak post recipe of her breakfast & lunch for this week. Very simple, yet tasty & nutritious, insyaAllah... Ups, no photo eh! Mommy xde masa nak snap2 ni, pinggan pon UA yg tolong basuhkan
huhuhu

~~~~~~~~~~
Grind tauhu with dates for breakfast
1. Sebuku tauhu putih -buang yg keras2 kat luar tu tinggalkan yg lembek kat dalamnye aje & potong dadu
2. Tiga biji kurma -buang kulit & biji

Cara-caranya:

Tauhu putih & dates direndam dalam sedikit air. 10 minit kemudian, grindkan semuanya menggunakan Munchkin grinder yg kaler biru hijau tu hehehe... Selesai, simpan dalam bekas bertutup. Yg ni cukup untuk 3x makan, maksudnya saya store dlm 3 bekas untuk ZA makan Selasa, Rabu & Khamis. Simpan dlm fridge.

Note: Breakfast ni rasanya berlemak sikit tapi sweet... So saya assume ZA suka since dia mmg addicted to dates :)

~~~~~~~~~~
Bubur ayam dengan epal & sawi untuk lunch
1. Daging ayam bahagian dada - minch
2. Tiga sudu besar beras
3. Setengah biji epal - buang kulit & potong dadu
4. Tiga helai sawi
5. Setengah  sudu pure olive oil
6. Air

Cara-caranya:
Panaskan periuk & olive oil n masuk ayam tapi sekejap je then masukkan air & beras. Tutup periuk. Bila beras dah kembang n lembek, masukkan epal, tutup semula periuk. 2 minit kemudian, tutup api, masukkan sawi & biarkan sejuk. Pastu blend. Yg ni cukup untuk 5x makan, maksudnya saya store dlm 5 bekas. Simpan dln fridge jugak.

Note: Lunch ni rasanya sedap hahaha mcm2 rasa ada. Saya harap ZA makan sebab dia mcm x suka sgt ciken huhuhuu

~~~~~~~~~~
Above all, kalau mommy xde, ayah pon boleh prepare food ZA kalau camni punya senang. PEACE! 

1 precious comments:

nur said...

hi..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..