D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

November 16, 2014

Bekas simpanan EBM yang murah dan jimat :)

Assalamualaikum...
 
Hurmmm...
Saya ni perlu banyak-banyak lagi blog walking
Baca dan tengok gambar-gambar EBM stock mommies di luar sana
Bagi naik semula semangat nak mengepam ni
 
Eh betul tau!
Kekadang, tgk gambar stok org je tetibe bersemangat terus rasa nak pam setiap sejam!
hahah over kau!
 
Alahai...
Semangat yg hilang, kita cari pulang~~~
  Oh,atau pon kena shopping storage bottles baru? 
Hehe *alasan!*
 
 
 Bercakap soal bekas menyimpan susu perahan ni...
Alahai... mommies jgn la rigid sangat ye.
Tak wajib pon guna storage bottle atau milk storage bag tu
Ade beberapa option lain untuk simpan ye.
Apa optionnya?
 
Plastik ais krim
Boleh isi maksimum 4 oz ye. Minimum 2 oz la kot kan.
Banyak je contoh, boleh google. Ramai mak2 yg buat camni.
Tapi xde sengat pada plastik kan?
So, sukat dulu siap2 dalam botol, baru tuang ye.
 
 
 Cumanya plasrik ais krim ni beza dgn storage bag yg khas utk EBM tu pasal dia x steril.
Maka better buat bila umur anak dah 6 bulan ke atas.
Kiranya usus dia dah kuat sikit la, anak pon dah makan kan masa tu kan.
Jimat duit, jimat ruang, jimat masa takyah basuh botoi!

Bekas dadih
OK, yg ni memang saya guna waktu Zihni dulu.
Bekas yg kecik tu boleh store up to 3 oz.
Cukup la utk sekali minum sekarang ni umur Zunur nak masuk 4 bulan.
Yg besar tu belum pernah guna lagi.
Mungkin boleh store up to 6 oz kot.
 
 
 Dan yang ni boleh guna up to 3 times.
Still jimat tapi kena basuh la hehehe...
Tapi... Simpan la leklok jgn bg jatuh ke hape waktu susu beku
Mudah pecah!

Tapi for any kind of storage yang kita guna, 
janganlah lupa buh details situ ye...
Dan gunakan kaedah susun yg baik (dan cantik) 
supaya urusan FIFO menjadi lebih mudah.
Allahualam.

TIPS! Simpan susu ikut amount yang nak guna je. Sebagai langkah penjimatan.
Contoh yg saya buat, simpan 6 oz dalam 1 storage bag untuk 2 kali penyusuan (2 botol).


Setakat ni storage bags saya ada lebih kuran 3 kotak lagi (125 bags) pemberian kakak ipar belum digunakan.
So akan habiskan yg tu dulu lepas tu kita fikirkan nak simpan camana eh. Hehe
Semoga bermanfaat.
Selamat menyusukan si manja anda!
 

P/S: Ada juga yg tak suka guna storage yg macam ni. Terpulang pada individu.
Saya cuma share je alternative method ni untuk bantu ibu-ibu dapat idea :)
 
 
Sincerely,
post signature

0 precious comments: