D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

July 7, 2015

12 months down, another year to go...

Alhamdulillah, 19 Ramadan 1436H berlalu semalam, remarked Zunur Ajdaa's one year birthday in Hijr year. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah... Setahun dah kamu, ansk! Dan kita juga berjaya melalui 12 bulan sesi penyusuan ini tanpa gagal walaupun menempuh pelbagai rintangan.

Setakat ni, rintangan kita (kamu dan momy) tidak sehebat sewaktu momy menyusukan kakak. Iye, kita melalui saat susu merudum teruk malah saat momy sakit dan warded tapi syukurrr kerana stok EBM kamu tidak terhad. Dan sehingga kini, masih tinggal beberapa packs yang hampir expired dalam freezer kita. Alhamdulillah. Bersyukurlah, adik kerana nasib kamu tidak seperti kakak. Stok EBM kakak tidak meriah walaupun pelbagai ikhtiar traditional & modem momy buat, walaupun momy mengepam tanpa gagal 2-3 jam sekali di opis.

Ingat sentiasa, nak... Semua ini milik Allah SWT! Maka redha & syukurlah. Sekurang2nya, hari ini, kakak dapat menyusu semula walaupun hanya menumpang rezeki kamu. Alhamdulillah... Itu pon dah cukup buat momy rasa dapat menebus khilaf momy ketika menyusukan kakak dulu.

Sekarang, kamu dah mula bermain sehingga lupa makan minum. Haishhh... Dan momy pula sedang sibuk menghabiskan bekalan2 milk booster di dapur. Sigh. Kontra sang at sebab waktu momy suffer engorged breast, kamu sikit pon xnak bukak mata utk menyusu malah ketap bibir xbg momy susukan. Picit karang baru tahu! Mujurlah jugak kebelakangan ni momy pause kejap dgn Shaklee. Kalau tak... Apelah nasib momy hahaha

So utk yg x tahu, saya amalkan Mighty 3 Gems Shaklee (ESP, PD, MS) sebagai milk booster. Add on Alfalfa (tujuan asal nak kurus tp percayalah, breastfeeding itu sendiri akan menguruskan bdn mak2 sekelian) dan B-Complex untuk mengelakkan bengkak susu (juga sebagai tenaga tambahan bersekali Vitalea).
Dan traditionally, saya juga minum air rebusan kurma merah kering bercampur longan kering sebagai milk booster selain makan lobak putih. Oh, lobak putih memang win sebab less than 2 hours je pasti hasilnya wajib dituai!

So jom share resipi milk booster

Dried red dates & longan drink
Bahan:
Dried red dates & dried longan dalam nisbah 1:2 maksudnya 15 biji dried dates dan 30 biji dried longan sebagai contoh.
Gula batu (boleh juga ganti dgn madu)
Air secukupnya

Kekdah:
Buang biji & cuci bhn2 kering
Rebus bersama2 gula batu
Kalau gunakan madu, tambah waktu nak minum nanti

Yummy sangat tapi efek dia to me is a bit lambat. Kalau nak efek cepat, I minum je M3G tu.

Ok need to start cooking for iftar. Errr at 7 am? Ha ye la... Kena prep Awak sebab ptg ni ade jmputan berbuka lagi. Pot luck style. Tp kol 3 nanti Zihni Aflah ade appointment dgn speech therapist. So bila nak masak lagi? Now la!
K bye!

Oh don't forget to visit my blog shop yer...
stallsihatcikd.blogspot.com

posted from Bloggeroid