D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

February 14, 2014

Part 2 - BF punya keperluan (untuk pam di opis) *edited*

Hurm... Alhamdulillah ya Allah dah masuk minggu ke-16 untuk 2nd pregnancy momy dgn adik Z.
Personally, tersangatlah lama rasanya nak melepasi 11 minggu ini (sejak tahu yang saya dah 5 minggu pregnant waktu end of November last year)... Lama sebab alahan adik Z super teruk I cant explain!

Teringat masa pregnantkan ZA dulu, masuk bulan ke-4 ni dah start looking for baju n etc.
Tapi this time, I started the prep with....
BREASTFEEDING STUFFS
yay!!!

So, lets check apa yang saya a working mom perlukan untuk menjayakan penyusuan susu ibu sepenuhnya.

1. Breastpump x 1 (checked)
>>> Kalau ditakdirkan beranak sorg lagi selepas kegagalan menyusukan ZA selama minimum 6 bulan, memang saya berazam nak beli electric atau operated breastpump. Alhamdulillah, dalam entry ni saya dah cerita keberjayaan saya mendapatkannya. Biarpun cuma 2nd hand, tapi baru 2x digunakan untuk trial dan ahlamdulillah, nak diberi secara percuma tanpa power bank tapi takpelah kak, saya bayar sedikit huhuhu semoga murah la rezeki akak tu :)



2. Cooler bag x 1 (checked)
>>> Cooler bag ZA dulu masih cun lagi cuma zipnya je yang dah patah tapi boleh gunakan key-chain so selamat satu perkara, takyah membazir, kita gunakan saja Jingle Jungle - Awesome Mom Cooler Bag yang dibeli dari blog duniasusuibu pada 28 Disember 2011 dulu hehehe 3 tahun dah awak... Cuma kena basuh, steril bagai la sebab duduknya dalam store hehe
Sesangat membantu, ada 2 compartment. Atas buh pump, bawah buh ice pack dan botol susu :)
Cuma mungkin nanti nak jahit sendiri pouch untuk simpan motor tu sebab takut dia kesejukan kena sipi-sipi ice brick & ice pack kat bawah tu...
Gini rupe bagnye yg byk berjasa itu...



3. Storage bottles x 6 (surveyed)
>>> Ehem, mula-mula berhajatkan evelove jugak rasanya nak bagi sedondon hehe... Macam nak membeli dekat Jannah Little Store sebab dapat member price hehe

 gambar ehsan mudah.my ye :)

Sekali cari-cari storage lama Zihni terjumpa my favourite Mom's Little One punya 6 bijik yang 5 oz (peh, cukup-cukup) + 3 bijik yg 2 oz boleh la buat spare... so setel 9 bijik storage bottles untuk mengepam di opis nanti heheheh :)



4. Ice brick x 1 (surveyed)
>>> Berhajatkan Coleman tapi kalau dapat V-Cool pon jadilah heheh... Yang penting dia ada 6 lekuk tu, satu lekuk satu botol :) **tapi bila tengok kapasiti cooler bag setelah diisi penuh dgn 6 biji MLO storage bottles (tu baru botol kosong tu...) tu, macam tak muat jer ice brick seketul huhuhuuu


5. Ice packs x 2 (surveyed)
>>> Ice pack untuk isi kat tepi-tepi cooler bag tu sebab ice brick buh kat tengah kan :) Dan saya berhajatkan Malish Ice Pack  hehehe... **tapi bila tengok kapasiti cooler bag setelah diisi + 6 storage bottles tu, macam muat 3-4 bag ice pack yg nipis tu je. probably Jingle Junggle punye je huhu



 
6. Numbering clips x 6 (checked)
>>> yang ni saya beli sebijik cenggini, kat kedai stationary, sebab nak mark mana satu susu yg perah dulu mana yg kemudian :) Nak numberkan camana? Ha... kat kat entry barang nak bawak EMB ke taska saya tunjuk gambar :) **dah beli kan... hehehe... tapi sebenarnya kat botol pon dah siap tulis "SESI 1", "SESI 2" sampai "SESI 6" kihkihkih semangat sangaddd!



7. Pumping record book (checked)
>>> haha yg mudah ni buat sendiri saja pakai buku nota lama-lama. Balik nanti waktu nak simpan susu dlm fridge kita transfer ke jadual yg sebenar kita :)



0 precious comments: