D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

March 13, 2014

Part 4 - Breastmilk storage bags

Hurm.... Bahagian breastmilk storage bon dah selesai sediakan 100 storage bags siap dah buh pelekat tulis numbering & volume (6 oz each bag) dengan satu sticker kosong untuk tulis tarikh dan waktu.

So targetnye bulan 8 nak simpan 100 bags x 6 oz = 600 oz huhu gigih tak?
Note: Baby umur 2-3 bulan berapa sgt la dia minum kan, so 1 bag 6 oz tu untuk kegunaan 2x minum kat taska i.e sekali minum 3 oz (berdasarkan kekdah ZA minum dulu dan teori ruang perut bayi hehe)... Nanti kalo dah start minum banyak kita adjust la ikut kesesuaian pulak...

Trial and error guna 4 jenis storage bag berlainan:

1. Arielyx Essentials Standard Breastfeeding Milkbag 10 oz (25 pcs) RM19.90 **bought at 20% discount



2. Sunmum Triple Ziplock Breastmilk Storage Bag 9 oz (20 pcs) RM19.90 **bought at 55% discount


3. Natur Breastmilk Storage Bag 10 oz (30 pcs) RM27.90 **bought at 40% discount



4. Malish Breastmilk Storage Bag 10 oz (25 ocs) RM12.90 **bought at 31% discount

P/S: keempat-empat gambar adelah ihsan Google sebab nak bg korg roughly view cane rupanya bila dah buh susu nanti... Rupa itu oenting, tau!

Kalau ikutkan semua 100 bags yang saya spare sekarang ni nilai asal RM80.60 (sekeping dalam 81 sen la lbh krg). Tapi dek kerana beli dengan membajet sangat maka saya jimat RM30+ jugaklah. Not bad at all hehe :) Syukur UA dapat bini berkira cam ai hehe Alhamdulillah...

Masa ZA dulu semua guna storage bottles & bekas dadih.
Kali ni konon nak jimat ruang dan nak beli drawer upright freezer ehem! so ayuh guna liner sahaja.
Mudah pon mudah pakai buang saje hehehe

~~~~~~~~~~~~~~~
Target nak kumpul waktu dalam pantang nanti (sebab EDD 29 Julai 2014 katenye hehe... mungkin request awal la dalam 25hb)

Ogos 2014
Pack #1 (Arielyx): 25 bags x 6 oz = 150 oz
Pack #2 (Sunmom): 20 bags x 6 oz = 120 oz
Pack #3 (Natur): 30 bags x 6 oz = 180 oz
Pack #4 (Malish): 25 bags x 6 oz = 150 oz

September 2014
100 bags x 6 oz = 600 oz

Total = 150 + 120 + 180 + 150 = 600 oz
So, 600 oz x 2 = 1200 oz

~~~~~~~~~~~~~~~
Target penggunaan (anggar la masuk keje semula bulan Oktober kan)

Bulan pertama (Oktober 2014)
1 hari = 6 botol x 3 oz = 18 oz
1 minggu = 5 hari bekerja x 18 oz = 90 oz
1 bulan = 4 minggu x 90 oz = 360 oz

So, 1200 oz tu insyaAllah cukup la untuk adik Z sampai bulan Disember.
Tapi ni kiraan teori sahaja, tak ambil kira kalau hal-hal lain yang memaksa momy terbagi adik EBM nanti, jiga tak termasuk peck pecah atau EBM rosak (mintak dijauhkan...)

Cuma hajatnya walaupun banyak storenya, kalau boleh biarlah semua atau separuh susu yg bekalkan nati yg fresh, maksudnya yang pump malam sebelumya atau pagi2 subuh hening tu, insyaAllah...

~~~~~~~~~~~~~~~
So dah ade target simpanannye, kena la ade kekdah nak ngumpulnya kan huhu...
Begini tentatif pumping yang dah disusun untuk masa pantang nanti.
Jadual masa dalam pantang mungkin akan diubah kalau dah masuk kerja nanti sebab perlu sesuaikan dgn masa :)
Oh, saya peruntukkan 10 ke 15 minit je untuk satu sesi. Warming up katenye...


Sesi #1 - 5 a.m: 2 oz x 2 (double pumping) = 4 oz
Sesi #2 - 8 a.m: 2 oz x 2 (double pumping) = 4 oz
Sesi #3 - 11 a.m: 2 oz x 2 (double pumping) = 4 oz
Sesi #4 - 2 p.m: 2 oz x 2 (double pumping) = 4 oz
Sesi #5 - 5 p.m: 2 oz x 2 (double pumping) = 4 oz
Sesi #6 - 8 p.m: 2 oz x 2 (double pumping) = 4 oz
Sesi #7 - 11 p.m: 2 oz x 2 (double pumping) x 5 (power pumping) = 20 oz
Sesi #8 - 2 a.m: 2 oz x 2 (double pumping) = 4 oz

Stok 1 hari = 48 oz (24 bags x 6 oz)
Stok Ogos = 48 oz x 31 hari = 1488 oz
Stok Sept = 48 oz x 30 = 1440 oz
Total stok 2 bulan = 1488 + 1440 = 2928 oz

Ok, nampak macam wah sangat kan sebab dlm pantang boleh kumpul 3k oz huhu
Sehari boleh kumpul 24 bags kononnye...
InsyaAllah, tak mustahil.
Tapi ni sebagai tentatif saya sahaja. Penaik semangat kononnya :)
Belum lagi kira kot2 susu tak sebanyak 4 oz dalam satu sesi
Belum kira kot2 kena guna susu tu buat topup
Belum kira Along ZA tumpang stok susu adik..
Banyak ye kemungkinannya puan-puan
Yang penting, perancangan tu ade, InsyaAllah..
Doakan saya berjaya, ye!

Yours truly,
Mommy The Zs

4 precious comments:

Sunshine Siew said...

I'd like to know where to get the Sunmom breastmilk storage bags at your price pls

Cik D momy the ZAs said...

Hi Sunshine Siew,
This is last year's post, i.e. 13 months before GST.
You may need to google around to find things at cheaper price.
However, I do sell some brands of storage bags at cheaper than market price.
You can have a look here https://www.facebook.com/media/set/?set=a.803833189712617.1073741934.331780036917937&type=3

Thanks.

miss nugget said...

Hello, boleh review tak sunmom storage bag tu ok ke tak?? The price is quitw cheap if buy in bulk. Tp takut beli byk2 nnt tak ok pulak

Cik D momy the ZAs said...

Hi Miss Nugget, Maaf atas kelewatan mereply.
Best la sunmum tu. Jenis plastik mudah urus, mudah tulis dan cantik. OK, semua dlm pack yg saya beli tu x bocor.