D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

March 21, 2014

Pantang bersalin bagi org2 yg czer...

Hmmm dek kerana daku ni bile dah minggu ke-34 camtu baru betul-betul decided nak czer forever dengan sokongan mak & mak mertua serta nenek-nenek & makcik-makcik belah sendiri n belah UA, so makcik memang la not well prepared untuk pantang czer ni huhu... Pulak tu bila balik pantang kat kampung bidan-bidan yg sorg dua jumpa tu namo urut sebab katenye takut etc maka pasrah. Pantang zihni setakat mandi air dedaunan yg mak rebus + jaga makan sikit-sikit... Mujur la rajin jugak blogwalking n ade sepupu n kekawan berpengalaman ni so belajr la sesikit...

Kalau ikutkan Nawal Herbal Beauty, kekdah pantang bg org czer ni acamni...

1. Minuman ais sejuk atau ais ketul tak boleh langsung wajib 100 hari elakkan. Ais ketul tu paling bahaya digalakkan elakkan selama 1 tahun. 
>> Saya memang elak ais & air sejuk complete setahun. Konon azam bila bday ZA nak try la sirap ais kan hahah sekali tekak pon dah tak eksaited nak inum ais. Myb sebab latihan setahun tu dah otometik set kat hati & minda yg ais-ais ni tak baguih huhu tapi kekadang minum juge la sekarang ni...

2. Telur tak boleh selama berpantang 60 hari, lbh lama lg bagus. Telur blh menyebabkan luka jahitan kembali sakit dan bernanah kalu diteruskan makan.
>> Saya tak ingat bila start makan telur & ayam sume tu tapi rasanya sebelum 40 hari dah makan cuma tak banyak la sesikit aje... Makan pon Alhamdulillah xde la gatal ka nanah ke hape. Tapi yg second ni nanti taknak la makan, nak jaga bebetol!

3. Sayur sejuk spt kangkung, timun, terung wajib dielakkan selama pantang 60 hari.
>> Saya dulu mcm belasah je makan sayur terutama lobak putih sebab nak banyakkan susu. Tapi alhamdulillah xde kembung. Za pon ok je kecuali hari tu mkn jagung tetibe hamek kau menangis tak benti dia pasal kembung huhu
 
4. Buah Oren manis kena makan selalu ya utk cepat baik luka jahitan.

>> Saaaangat betul dan saangat suka! Baik utk cepat pulihkan luka. dah la pesen x boleh mkn gamat n haruan tu sbb za jadi cirit birit pulak
 
5. Buah oren yg masam2 elakkan ya.

6. Amalkan minum air jeli gamat utk cepat sembuhkan luka.

>> Ohhh dulu masa zihni tak menjadi... cirit birit budak itu. trus stop. makan oren saja huhu tapi baru2 ni dapat info doktor kata gamat & haruan tu mmg cpt sebuhkan luka tapi akan tinggalkan lapisan tebal kat atas luka tu. kalau kena czer lagi, susah nak buang perut tebal dulu b4 kuarkan bby
 
7. Jangan banyak berjalan selama dlm pantang 40 hari. Kurangkan pergerakan. Kalau berjalan dgn langkah perlahan-lahan saja. semakin aktif berjalan, semakin payah luka nak sembuh.

>> Dulu terpaksa, mak kerja lagi, yg jaga adik lelaki ku huhu. Malam je mak ada kat rumah. tp sian mak. b4 g kje kna siap2 masak n mandikan cucu huhu. Tapi kali ni elok mak dah pencen sebulan hihi insyaAllah lebih terkawal pantang adik Z nanti.
 
8. Pakai bengkung ibu tiap hari, tapi longgarkan ikatan tali di bahagian perut tu. Bengkung ibu penting untuk menjaga postur tubuh dan mengemaskan badan. Juga utk back up perut supaya x jatuh.

>> Ah yang ni mmg nak buat lah. nak beli kat butikbengkungmoden.com nanti... Hehe
 

9. Mandi dgn air suam setiap hari dengan air rebusan herba mandian azzahra. Ia berkesan untuk membuang angin, melancarkan perjalanan darah dan mengurangkan rasa sakit dalaman badan.
>> POn nak beli herba mandian azzahra kat puan liysa :)




10. Bertungku di bahagian perut tidak boleh dilakukan sama sekali langsung. Ibu hanya blh bertungku di celah peha, di atas peha, betis, belakang badan saja. Bertungku di celah peha paling penting untuk mengecutkan urat peranakan.
>> Ni memang buat... sebab badan sakit-sakit tak berurut... Maka kita tungkukan saja huhu... Harap-harap kali ni nnt jumpa bidan yg sanggup urut lepas czer di kawasan sekitar mak huhu

Sebenarnya banyak lagi yang anda perlu tahu berkaitan tatacara berpantang khasnya untuk ibu yang bersalin secara pembedahan. Bersalin ikut kaedah 'tingkap' ini sememangnya agak mudah, kurang rasa sakit kerana ibu diberi ubat bius sepanjang proses bersalin. Berbeza dengan kaedah bersalin secara normal kerana ibu sememangnya dalam keadaan sedar sepanjang masa. Tetapi, dalam aspek penjagaan dalam pantang, ia agak sukar dan proses penyembuhan luka memakan masa yang agak panjang. Tempoh masa berpantang juga lebih lama iaitu biasanya 100 hari.

Hmm memang lah dah remind UA byk kali, kite nak pantang 100 hari tau... Pose tau... walaupun beliau cuba menggoda huhu siannnn die...

~~~~~
Barang penjagaan pantang yg nak dibeli nanti (tunggu bonus masuk huhu... demi badan yg sehattt!!!)
Senang tinggalkan link sini saje huhu
1. Bengkung Moden 4 Panel Saiz L RM235
2. Laundry net untuk basuh bengkung tu RM7
3. Black Seed Honey untuk sembuhkan luka czer luar & dalam
4. Pati Minyak Serai Wangi Nawal Herbal Beauty RM30
5. Herba Mandian Azzahra NHB RM50
6. Bedak Panas Syifa NHB RM24
 

4 precious comments:

Dila al-Basri said...

jom share pengalaman czer anad di sini...

http://stallsihatcikd.blogspot.com/2015/06/jom-kongsi-cerita-czer-cesareanlscl-mak.html

cesarean never make a mom less woman
so keep calm and enjoy mommyhood~~~

fina said...

As salam..sy br bersalin czer 9 hari. Sminggu yg pertama adalah hari pantang paling x best sbb sy d sah kn dmm denggi sehari lps bersalin.
Dok d wad denggi n berpisah dgn bby(d tmpt kn d wad kanak2 MNICU utk pantau takut kena denggi),amatlah menyakitkan.
Mau x..kena minum 3-4 liter air sehari dan mandi air sejuk 4-5 kali sehari utk trun kn panas badan. Asik berulang ke toilet utk mandi dan buang air kecil sbb bnyk sgt minum air.kje berjalan jek.blom lg kira berjln utk perah ssu n p tmpt simpanan ssu.
Berjalan mmg dah rutin sambil bw botol water drip.tgn ccuk sana cni.penat dok spital ni.x bleh rehat berpantang cam biasa.cuma rehat kejap2 atas katil utk d ambik darah 3x sehari, check blood pressure n suhu bdn.sentiasa pasti kn kepala d basahkan utk kurangkan panas sbb asik 40-41° je suhu bdn ni.kalo trun pun 38-39° tp still dmm la.
Sminggu dok wad denggi mmg luka czer tu sakit yg amat time jln.jenuh tampung tmpt luka tu.bila dpt rehat 2 jam, baru kurang skit sakitnya.
Harini dah 3 ari aku dok rmh tanpa bby sbb masa aku klua wad, bby pulak kena denggi.jd, bby x bleh balik lagi..waaa..sedih..tetiba mcm dah lupa nk kena berpantang sbb x da bby d cc. Bila baca entri ni, mula semangat balik nk berpantang sbb pk nk p jemput bby dgn bdn yg sihat..akan ikut cara d cni ikut kemampuan bdn..almaklum, ni first time czer,anak ke-6. Yg 1st-5th, smua bersalin normal.
Terima kasih atas isi2 entri yg berguna utk czer ni.

Cik D momy the ZAs said...

B strong and take care ye puan Fina :)

ummi niena said...

Perkongsian yang sangat bermanfaat.

Tips Luka Czer Cepat Sembuh