D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

April 30, 2014

#throwback | P E L U A N G K E D U A

26 April 2011 - 26 April 2014 : 3 tahun pasca discectomy saya kongsikan #throwback nya di fb jer...

~~~~~~~~~~
FB post on 21 April 2014

Bumped into this post, 5 days before the third year of the tragedy.

As far as I remember, tomorrow, 3 years back, we went out for hantaran things shopping & having supper with a small group of SEMSASIAN9802. It was Friday.

The next day, woke up to feel the backpain which I was certain that it's only another "muscle cramp" as the doctors always said. Crawling down the bed for shower, sempat cuci bilik air ok time tu... Sambil duduk! At noon, cant bear the pain anymore, push myself to get up and drove to the nearest clinic. Yes, I cant stand up, not even sitting down!

The nearest parking bay was a few cars away. Again, crawling myself to the door of the clinic on the hot sunny Saturday. CRAWLING! The clinic was about to close.

Begging the nurse to meet the doctor. Got my turn, the last of the day. Managed to get into the doctor's room. "What's wrong with me? Is it my kidney?" was my last two sentences before I felt on the doctor's shoes. ON THE DOCTOR'S SHOES!

Was refered straight away to the nearest panel hospital (thank Allah for the permanent job with good medical benifits You gave me before all thise things happen!), did the MRI and the first thing the doctor told me was, "I can arrange your operation by tomorrow morning, I dont think you can wait!"

The rest... Nanti sambung.. Tetibe sesak nafas mengingat kisah silam huhu

P/S:
The "tomorrow morning" was SUNDAY, by the way... T___T 


 ~~~~~~~~~~
FB post on 23 April 2014 @ 7:11 p.m.


[sambungan...]

Mlm ini, 3 tahun lepas.
Saya terlantar di katil Damansara Specialist Hospital.
Dah x sakit dah tapi saya tak dibenarkan bergerak.
Ok saya gerak sikit2 sebab tak sakit dah.
Slip disc ni bukan setiap masa ko sakit.
Bila byk rehat nnt sakit tu tinggalkan ko kejap.

So saya sekadar baring.
Bangun g tandas je.
Tu pon mak tak bagi kunci. *shy*
Mandi. Shower. No bucket.
Gosok gigi. Slow2 je.
Sebab semua perbuatan boleh sebabkn disc makin gerak n himpit nerve saya.
Sangat tipis kawasan yg tinggal kata doktor.
Jatuh sekali, mungkin lumpuh.
Mau tak nangis kau dengar tu?
Eh tak... Saya tak nangis... Nangis dlm hati je, kejap!

Tunang sy & parents dia dtg.
PIL to be nasihatkn mak ayah sy utk teruskn operate.
"Kita jaga dia sama2," katanya.
Nikahnya lagi sebulan seminggu.
Bukan mudah utk menandatangani surat kebenaran pembedahan.
Pembedahan TULANG BELAKANG!

Doktor dtg lagi.
Explen pada parents.
Ye, parents saya baru sampai ptg tu.
Kakak sy tengok film xray tu.
Dia pon cakap SIKITTT je lagi huhu.
Plg takbleh blah ayat doktor haiwan dia tu, "kalau anjing ke kucing ke ni, kitorg kna matikan dulu baru bleh operate."
Huhu kalo matikan aku, takyah la operste dah... Kahkahkah....

 Oklah, sebenarnya sebak... Nnt sbung lagi!





~~~~~~~~~~

FB post on 25 April 2014 @ 11:30 p.m.

[sambungan lagi...]

Sekarang, 3 tahun lalu, sy minum tegukan last dan start berpuasa.
Tak ingat sy mampu tidur atau tidak malam tu sebab esok seawal 730 pagi saya akan disorong ke bilik bedah...


Pagi tadi, 3 tahun lalu, Isnin 25/4/2011, saya kalut call pakar saraf dan tulang di KB, tak ingat namanya.
Menceritakan perihal mri saya, katanya dia x advice utk treatment lain selain operation.
Saya cuak! Called tunang saya, "Saya takut..." and that was my first tears after admitted on Saturday.

Later then, I made up my mind.
I need to get my life back.
I need the operation!

Tengah hari itu, ayah saya sampai.
Ayah nampak tenang.
Tapi saya nampak paper yg sedang dibaca sebenarnya dlm keadaan terbalik.
Saya katakan saya dah ada keputusan.
Jawab ayah, "Kalau boleh, ayah taknak anak2 ayah dioperate." dan saya tidak pun menanya alasannya.

 Petang itu Dr. Malik datang dgn dayang2nya.
Saya senyum-senyum.
"Saya setuju dioperate!" dengan riak penuh yakin tapi hati goyah sikit.
Terus dayang Dr. Malik hulur borang dan pen.
Saya sign.
"Ok esok 730 pagi nurse dtg ambil awak. First slot, saya taknak tunggu lagi."
Tamat...
Ini bukan terlajak perahu!

~~~~~~~~~~
FB post on 26 April 2014 @ 7:40 a.m.

[sambungan bahagian 4]

It's the day!


Jap tadi, 3 tahun dulu, nurse dtg bg baju OT.
Betul2 lps sudah mandi.
Saya pakai dgn perasaan kosong.
Tapi saya senyum!

Tak lama lepas tu family sampai.
Mak ikatkan baju tu, ikat belah belakang.
Tunang tiada.
Dia exam hari tu.
Paper master.
**Sebab saya, dia fail papernya!**

Lepastu saya baring.
Lebih kurang jam 745 saya disorong ke dewan bedah.
Saya tetap senyum.
Ada mak, ayah, adik saya, paklong & maklong.

Saya cakap dalam hati, "Eh, mcm drama pulak!"
Saya ckp mcm tu byk kali.
Especially bila scene lalu pintu byk.
Dan bila nurse ckp "Family tunggu sini je," bila dah betul2 sampai ke dewan OT.


Tiba2 air mata saya bergenang.
Sekarang!
Tengah bergenang!
Kalaulah 3 tahun dulu pembedahan itu tak berjaya, siapalah saya hari ini?

TERIMA KASIH ALLAH!
Terima kasih untuk kehidupan kedua ini.
Terima kasih untuk saraf tunjang dan kedua kaki ini.
Terima kasih kerana melahirkan saya dalam family ini.
Terima kasih menjodohkan saya dengan lelaki ini & keluarganya.
Terima kasih untuk semua ujian dan dugaanMu!

~~~~~~~~~~
FB post on 26 April 2014 @ 10:10 p.m.

[sambungan bahagian 5]

Alhamdulillah...

Tghari tadi, beberapa minit sebelum jam 1, 3 tahun lepas, saya ditolak keluar OT selepas 5 jam dioperasi.
Saya sedar dlm keadaan sedang menangis teresak2.

Tok Mat (pakar bius saya) yg paling panic.
Katanya, "Bertahun saya jadi doktor bius, saya belum pernah gagal. Awak jgnlah gagalkn saya yg dah nk pencen ni... Dah xde dos saya boleh bagi awak. Maksimum dah tadi..."

Alkisah rupanya saya 'terjaga' sekejap ketika operation.
Ya Allah... Taknak saya ingat!

Jam 4 saya dah boleh bangun.
Berjalan.
Tapi dengan bantuan tongkat kaki 4 tu.
Yup, saya berkaki 6.
Tapi tu dah cukup syukur...
Sebab saya boleh berjalan selepas 3 jam keluar OT.
Alhamdulillah...

Sampai di bilik fisio, ditolak atas wheelchair oleh Faizal (terapist), para terapist yg lain dah menanti.
Kak Akmal, Kak Siti dan 2-3 terapist lain yg sy x ingat namanya.
Semua tunggu saya dengan linangan air mata.
Sedih katanya sbb sy masih muda dan keadaan spine sy tu memang teruk (dorg dah tengok film MRI tu) dan tak sangka saya boleh bangun berjalan secepat itu.
Alhamdulillah...

Skrg, 3 thn lps, sy terbaring mengekek2 ketawa tengok Hantu Kak Limah Balik Rumah dengan kakak saya!
Sakit?
On morphine maaa...
Heaven!
Hikhik

~~~~~~~~~~

Hmmm... Sehingga situ sahaja, tak mampu saya nak coretkan lagi tetapi masih mahu mencoret sebanarnya...
Hati saya suka, syukur...
Hati saya juga menangis...
Ya Allah, hanya Kau sahaja yang mampu memberikan kami KEHIDUPAN SEMULA!

0 precious comments: