D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

D: a caliph | a wife | a daughter | a sister | a momy | a friend | a little lady with huge heart

WAHM : Work at Home Momy

WAHM : Work at Home Momy
Klik untuk maklumat penuh

May 8, 2014

the second pregnancy

Assalamualaikum...
Isnin aituh cuti so utk kali pertamanya g bukak buku rekod kehamilan utk Adik Z.
Wah, Z sangat! Walaupun belum tahu ape perkataan yg Z tu haha
Kemudian terkenang kali pertama tahu Zihni Aflah (waktu tu blom boh nama lagi) ade dalam tummy momy.
That was an unforgetable life event I should mark!

Masa tu rasanya kitorg baru je 2 bulan kawin. Which means baru 3 bulan lepas discectomy dijalankan kat spineku yang telah ditahap kritikal itu...
I didnt expect that I was pregnant tapi perasaan gatal nak buat jugak UPT tu sentiasa je membuak-buak kahkahkah
Paling lekat di ingatan, pagi tu sebaik bangun tido momy amek UPT kit dan nah, double line di situ!
OMG! OMG!
Terus ku menangis ketakutan.
Ceh, takut pulak bukannye peknen anak luar batas norma huhuhu
Mau kau tak takut???

Ini kisah seminggu sebelum double line...
Saya buat xray di bahagian pinggang ke bawah!
OMG! OMG!
Waktu tu siap sign surat kompem tak peknen.
Kompiden!

Same goes to this 2nd pregnancy.
An unexpected expecting mom again!

Pada saya, adik Z ni membawa sekali lagi cahaya dalam hidup momy.
Kenapa? Selama ni gelap ke?
Biarlah rahsia :) Bukan semua perkara kita boleh kongsi dalam hidup ni hehe
Tapi rahsia Allah memang kita takkan dapat jangka
Apa yg Dia susun untuk kita, Dia buat kita merencana begitu dan begini, lalu Dia jadikan segala rencangan tersebut tak menjadi. Maha besar!

Sekarang adik Z dah masuk 28 minggu dalam tummy momy ni.
Sangatlah melasak macam Along.
Senget2 momy dibuatnya pasal adik dok kanan jer...
Kiri tummy kasik kosong dan tempel uri. Sama mcm Along dulu!
TQ adik sebab bg momy rasa pengalaman ni sekali lagi!

Masa adik 21 minggu, momy admitted 3 hari kat siptal Selayang.
Sebab musabab nye momy bangun Subuh terus muntah2 sampai ke petang.
Bacaan potassium kurang sampai 2.5 sahaje walaupun momy keep on makan minum semua.
Pastu doktor yg garang dan suka maki hamun tu siap cakap adik kecik dan uri bawah jarak 1 cm je dari pintu rahim.
Whaddaaaa.... Sebenarnye lps kuar spital momy g scan kat panel, semuanya ok aje, Alhamdulillah...

Tapi sepanjang warded tu memang momy merasai semua yg dilalui oleh Along.
Dripped all the time sampai tangan bengkak yg paling momy sedih. momy dok 3 hari je, 2x tukar iv line sebab bengkak...
tu pon lepas ngadu kat doktor sambil meraung2 kesakitan.
memang sungguh dah bengkak tapi nurse still cakap masih elok.
Hello, yg sakit tu aku!
Memang asyiklah teringatkan ZA dengan tangan yg sampai seminggu dua di iv drip tu...


Subhanallah, besar sungguh dugaan dan tahap sabar NUMBER ONE MOMY tu...

Masa minggu ke-24 momy diserang asma kali pertama setelah berbelas tahun tak asma.
Ingatkan sekadar penat biasa.
Perutkan dah besar...
Sekali g klinik hambek kau kena neb huhu

Nest 2 weeks (26 weeks) kena lagi huhu
so doktor sahkan momy kena asthma attack during pregnancy
So kena amek inhaler biru (mcm ZA) & cokelat tu thruout pregnancy tapi momy jahat skip2 jugak hehe

Adelah baik dan buruknya di situ...
Yg baiknye, higher chances la untuk momy nak request czer lagi kali ni heheh...
Oh, sape takmau bersalin normal kan tapi pilihan ditangan saye dengan sebab yg sangat ketat.
Jika anda tak setuju, jaangan komen yg boleh bikin ibu mengandung terasa unless anda arif tentang anatomi saye :)

Oklah, sekian saje, nanti kite tulis2 lagi.

Love,
Momy The Zs

0 precious comments: